Pälsvård

Pälsvård hos Lagotto

2013-02-16 16:07 #0 av: [Teddies matte]

I denna artikel får du lära dig mer om pälsvård och skötsel hos Lagotton.

Redan från början skall en Lagotto vänjas vid hantering, stå på bord, vänjas vid sax/maskin och övriga redskap. Träna lite varje dag med valpen, klipp lite, pilla på tassar och öron och vänj hunden inför framtiden, se även till så valpen har klippts och blivit van lite med hantering redan hos uppfödaren.

REDSKAP:

 • Några bra saxar, själv använder jag mig utav 3 stycken, en större för kroppen, en effileringssax för öron och urtunning och en mindre för tassar och till ansiktet. Skall man enbart klippa till vardags klarar man sig långt med enbart en bra sax.
 • Ev. maskin, själv har jag en Andis AGC 2-speed, vanliga skär för Lagotto är 4 (F/FC), 5 (F/FC) och 7 (F/FC), för mer information om maskiner och skär kolla in: http://www.lyckliga.nu/trimskar
 • Pudelkam
 • (Karda)
 • Tovskär
 • Klotång
 • Pincett/Peang

  Handklippt vs. maskinklippt

  Klippning bör ske regelbundet för att pälsen skall hållas i skick, själv klipper jag min Lagotto ca 1 gång i månaden för att slippa övrig pälsvård, det går att vänta längre mellan klippningarna men då kan man behöva jobba lite mer med pälsen, hålla efter med tovor. Nedklippning (med maskin) brukar rekommenderas 1-2 gånger om året. Förutom själva klippandet av pälsen bör håret i örongångarna ryckas nu som då för att det inte skall uppstå problem, en del Lagottos får lätt öroninflammationer ifall öronen inte sköts korrekt. När det gäller bad så behöver det inte ske regelbundet, utan när hunden är smutsig.

  "Klippning, inte frisering" - "En Lagotto får inte kammas"

  Detta är något man ofta stöter på när det gäller Lagotton, visst skall Lagotton inte kammas till vardags och lämnas så, det förstör bara pälsen och gör att det lätt bildas tovor och filtmattor. Men att strunta helt i att ta till kam/karda/tovskär när det behövs är inte något man skall göra, men det gäller att göra på rätt sätt. Har det redan hunnit filta sig är det bara att klippa bort tovorna och börja om pånytt att hålla pälsen i skick, om inte så kammar eller "ullar" man ur (med tovskär) och får upp tovorna, därefter brukar jag schamponera och tvätta de utkammade områdena så pälsen blir lockig igen och inte genast börjar bilda tovor pånytt.

  Lagotton skall inte friseras och formklippas på något sätt, en Lagotto skall se naturlig ut. Pälsen har som syfte att vara funktionsduglig för en arbetshund. Pälsen skall följa kroppens strukturer, på huvudet, kinderna och nospartiet får pälsen vara längre.

  Har pälsen klippts ner tar det ca 2½-3 månader innan den är i utställningsskick, inför utställning putsklipps pälsen, ca 1 vecka före utställning. Sedan blir det bad, hunden skall självtorka, inte fönas. Därefter kan göras en sista toppning.

  Desirée

  Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

  Anmäl
  2013-06-23 20:25 #1 av: MonisN

  Bra artikel! Jag tycker  det är svårt att klippa så att lagotton får den rätta looken. Min hundfrisör är inte heller bra på det. Tror det är få hundfrisörer som kan det till 100%. Träffade en uppfödare som gav lite bra tips på klippning, men jag är tveksam om jag kan fixa det själv ännu. Om någon vet en bra frisör i Göteborgstrakten så tipsa gärnaLer

  Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

  Medarbetare på foto.ifokus.


  Anmäl
  2013-06-23 20:28 #2 av: [Teddies matte]

  #1 Jo, verkar vara få hundfrisörer som förstår sig på Lagottofrisyren!

  På Lagottoklubbens hemsida finns en klipplista, där finns det en kvinna i Göteborg:

  http://www.lagotto.org/

  Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

  Anmäl
  2013-06-23 20:35 #3 av: MonisN

  Tack för tipset! Får kanske kolla med henne nästa gång det blir dags.

  Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

  Medarbetare på foto.ifokus.


  Anmäl
  2013-08-15 10:55 #4 av: SuperLimm

  Hej! Jag har bara en liten fråga. Du skriver att man inte ska borsta/kamma en lagotto så ofta men man måste göra det ibland. Hur ofta behövs det ungefär på en hund som hålls kortklippt? Är det då okej att använda karda istället för kamm? Vilken sorts tovskärare föredrar ni till lagottopäls? Den raka eller den med en böjj på?

  Anmäl
  2013-08-15 11:52 #5 av: [Teddies matte]

  #4 Jag borstar aldrig min Lagotto och man skall heller aldrig borsta ut pälsen, big NO, borstar man ut pälsen och lämnar den så så bildas det tovor. Däremot kan man behöva reda ut tovor genom att använda tovskär och borste/kam, men då kan man antingen bada hela hunden efteråt eller bara blöta pälsen på de ställen man borstat, så pälsen krullar sig igen.

  Hålls hunden kortklippt så behöver man inte borsta alls, så länge det inte uppstår tovor. Jag har ett tovskär med böj på.

  Jag håller ofta min kortklippt och då behöver jag inte hålla på med någon annan pälsvård alls, lämnar jag det lite längre mellan klippningarna kan jag någon gång behöva använda tovskär och reda upp några tovor. Någongång kan det upptså små ihopfiltade tovor och då klipper jag bara bort dem.

  Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

  Anmäl
  2013-08-15 12:27 #6 av: SuperLimm

  #5 okej tack för ditt svar! :)

  Jag har en kompis med en lagotto tik som är runt 9-10 månader gammal. Hon får en del tovor ibland som hon kammar ut vilket verkar göra väldigt ont på hunden. Jag funderade på om man kunde tipsa om något annat sätt för att undvika tovor.

  Kan man då gå igenom pälsen ordentligt ifall det skulle finnas några tovor och reda ut dom innan bad utan att pälsen blir förstörd?

  Jag själv har en cocker så pälsvården där är ju helt annorlunda.

  Använder du aldrig karda då?

  Behöver man borsta igenom skägget oftare?

  Anmäl
  2013-08-15 14:47 #7 av: MonisN

  Min lagotto får en del tovor under hakan och på öronsnibbarna, men det är bara att klippa bort. Hon skulle aldrig gå med på att kammas. Det måste göra ganska ont.

  Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

  Medarbetare på foto.ifokus.


  Anmäl
  2013-08-15 15:09 #8 av: [Teddies matte]

  #6 Har tovorna börjat filta sig är det bara att klippa bort. Man kan kolla igenom hunden regelbundet och se ifall det börjat tova sig någonstans, är de inte några farliga tovor kan man dra upp dem med bara fingrarna, annars är det tovskär/tovöppnare och någon kam/borste som gäller, det finns ju olika balsamsprayer och liknande också som kan fungera för att göra det lättare. 

  Så länge man inte borstar ut pälsen och lämnar den så så är det ingen fara att borsta, ifall man badar efteråt så kommer lockarna tillbaka, speciellt om man schamponerar.

  Det finns så olika pälsar så alla kräver olika, jag behöver aldrig borsta min. Så nej, jag använder aldrig karda eller liknande. Skägget kan jag däremot kamma igenom nu som då så det inte bildar sig tovor där eftersom jag aldrig klipper skägget utan enbart toppar det mellan varven.

  Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

  Anmäl
  2013-08-16 09:18 #9 av: SuperLimm

  #7 Mni kompis hund tycker inte om att kammas heller, verkar göra väldigt ont.

  #8 okej då känner jag mig lite klokare, tack för bra svar! :)

  Anmäl
  2013-08-16 14:29 #10 av: Snapsen

  Jag kan kamma ut dom mesta tovorna med en pudelkam, en sån gles metallkam. Han verkar faktiskt njuta av den ibland omilda behandlingen. När jag fått ut tovorna ser han ut som en dunboll på dom ställena så då får jag blöta ner pälsen så den blir lockig igen.

  Kompisen som hjälper mig med klippning innan utställningar och som har en hundsalong har tipsat även om en mjuk karda som flexar. Själva piggarna sitter som på en gummiflärp (i brist på bättre beskrivning). Den sliter inte lika mycket som andra kardor. Jag använder den ibland precis vid tovan och drar korta drag, bit för bit för att sen dra ut det sista med pudelkammen. Kammen är oftast tillräcklig men den kardan funkar vid besvärligare ställen. Där det inte är tovor låter jag bli att kamma överhuvudtaget.

  Sen jag skaffade dom två sakerna så har jag inte klippt bort en endaste tova och tovskäraren är inte särskilt mycket använd den heller.

  Det bästa tipset jag fått av henne för att undvika tovor är att hålla pälsen renGlad.


  Anmäl
  2016-02-06 15:21 #11 av: Bummlan

  Jag har för avsikt att hålla min lagotto kortklippt. Det finns många skäl till det, men de viktigaste är att det är lättskött och snyggt 😉 Har enbart erfarenhet av korthåriga raser.
  Frågan är bara vad som är kortklippt. Läste nånstans att de rekommenderade nedklippning till 2-4 cm.
  Eftersom jag står inför att skaffa trimmer så skulle jag vara tacksam för tips om vilka skär som är "basic" för att hålla honom kortklippt.
  Sen kan jag ju bygga på allteftersom behov uppstår. Tänkte jag, i all ödmjukhet.

  Anmäl
  2016-02-07 18:47 #12 av: nadilda

  #11 På dessa bilderna är vår lagotto förhållandevis nyklippt (åtminstone på kroppen)  och vi har använd skär nr 7 på henne. Vi tycker åtminstone att det blir lagom kort Glad

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.