Rasinformation

Köpa Lagotto

2013-02-16 16:41 #0 av: [Teddies matte]

Viktigt att veta vid köp av Lagotto.

Det är viktigt att vara noggrann när man söker valp, gäller inte bara hos Lagotton utan alltid när man söker valp/hund.
När det gäller Lagotton blev den (tyvärr) väldigt populär på ett tag, speciellt i Sverige. Detta ledde till att det här och var började komma fram en del sämre Lagottos, speciellt när det gällde mentaliteten.

Är man noggrann i sitt letande kan man få en helt underbar hund, om inte kan det gå illa. Som hos de allra flesta raser förekommer det vissa problem inom rasen, höftledsdysplasi och ögonproblem är bland det vanligaste och är också sådant som skall kollas upp hos Lagotton. När du söker valp skall du ta efter avelshundar (kolla även upp släktingarna!) med fria höfter (A eller B) och ögon UA. Åtminstone den ena skall vara fri från BFJE-genen, läs mer om detta här: http://www.lagotto.org/avel/bfje_1.shtm. Har hundarna gjort MH/BPH så är det ett stort plus, då du själv har möjlighet att kolla upp lite, kolla in rädslor och hantering extra noga. Allergier/hudproblem är något som kan förekomma, men inte i lika stor utsträckning. Kolla även hur det står till med öronen. Välj en uppfödare som verkligen bryr sig om mentaliteten.

Se till att du får träffa och bekanta dig med hundarna innan valpköp, välj en uppfödare som du litar på och känner att du kommer överens med. Ställ frågor, ingen fråga är för dum för att ställas, din uppfödare skall ju finnas där för att hjälpa dig. Att välja en uppfödare som är aktiv med sina hundar kan vara en bra idé, då har du även möjlighet att se hur hundarna fungerar i olika situationer.

Desirée

Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

Anmäl
2013-10-24 11:15 #2 av: [Kavring]

Vad är det viktigaste man ska tänka på ifall man är sugen på att köpa en lagotto? Är det en ras som behöver aktiveras mycket, eller är det mer av en soffhund? Glad

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-10-24 11:31 #3 av: nadilda

#2 Det är en ras som behöver aktiveras mycket, speciellt mentalt. Jag tränar (ska snart börjar tävla) i lydnad, tränar agility, spår, rapport och drag med min lilla tjej. Är viktig att vara noga med kennel eftersom det tyvärr har börjar smyga sig in lite dåligt temprament hos vissa lagottos, men om man är noga med kennel så får man förhoppningsvis en toppenhund!

Anmäl
2013-10-24 11:33 #4 av: [Kavring]

#3 Hur får man reda på ifall en kennel är bra? Kan man hälsa på hos en kennel och se det på de vuxna djuren, eller bör man ha gjort research långt innan dess man sätter sin fot hos uppfödaren? :)

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-10-24 11:36 #5 av: nadilda

#4 Kolla på hunddata om dom ex. har gjort MH på sina hundar. Och vad dom gör med sina hundar, ex, tävla lydnad. Sedan så är det ju jätte bra att åka och hälsa på!

Anmäl
2013-10-24 11:47 #6 av: [Kavring]

#5 Okej, tack för dina tips! Glad

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-10-24 11:48 #7 av: nadilda

#6 Varsågod! Glad Bara att fråga på!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.