Rasinformation

Balans mellan aktivitet och passivitet

2013-02-19 21:50 #0 av: [Teddies matte]

Lagotton är en aktiv hund som kräver sitt när det gäller aktivering, men en del glömmer bort att hunden måste ha möjlighet att lära sig slappna av också.

För många hundar kommer passivitet och förmågan att kunna slappna av, både hemma och i olika miljöer, automatisk, men inte för alla. Dessa hundar måste man hjälpa slappna av, tillsammans med rätt mängd och typ av aktivering. I detta fall är den mentala aktiveringen extra viktig, när hunden fått arbeta och är nöjd skapar man en bättre förutsättning för avslappning. Undvik väldigt stressande aktivering.

Det finns olika nyttiga avslappningsövningar man kan använda sig av, viktigt att tidigt börja med avslappningsträning om man märker att hunden/valpen inte klarar av det själv, ju tidigare man börjar desto bättre.

"Ryggsäcken" är en vanlig övning; man har hunden framför sig och armarna runt den med händerna knäppta frampå hundens bröst och liksom omringar hunden. Så kan man sätta sig om hunden är uppjagad och behöver lugnas ned.

"Filten" är en annan typ; finns i några olika varianter, man lär hunden gå och lägga sig på en filt på kommande eller förknippar filten direkt med avslappning.

Vad som brukar vara effektivast, speciellt med övertrötta valpar och unghundar är att ta dem i famnen eller ha dem liggandes på golvet och bara låta dem ligga stilla och inte springa iväg/sprattla sig loss hur de än försöker, man håller inte på något sätt kvar dem med vål utan helt lugnt hindrar dem ifall de skulle vilja springa iväg. Så sitter man tills hunden slappnar av, valpar brukar till sist somna. När hunden är avslappnad låter man den gå eller så reser man sig själv försiktigt och går iväg. Så småningom börjar man flytta ut "momentet" till olika platser och både utomhus och olika miljöer.

Träna avslappning utomhus och på nya platser, ta med hunden ut och sätt er på en bänk och bara titta på omgivningen utan att göra något. Åk buss/tåg, sitt i stan och bara ta det lugnt, ta med hunden till vänner och bekanta.

Desirée

Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

Anmäl
2013-02-26 18:25 #1 av: nadilda

Bra artikel. Glad

Har det lätt med en hund som har super lätt att slappna av. -hon kan somna nästan överallt bara man klappar henne lite, väldigt on/off är hon också. Som nu, vi har just varit ute och busat en massa och direkt så lägger hon sig och somnar i soffan.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.