Annons:
Etikettrasinformation
Läst 12842 ggr
[Teddies matte]
4/23/13, 5:13 PM

Kantarellsök med Lagotto

En mycket lämplig aktiveringsform för Lagotton är olika typer av spår och sök, tryffelsök är ju det optimala, men har man inte tillgång till tryffel kan man köra kantarellsök, mycket uppskattat av Lagotton!

Ja, hur börjar man söka kantareller med Lagotton egentligen?

Texten är tagen från Lagottoklubbens hemsida;

http://www.lagotto.org/artikelarkiv/kantarellsok.shtm

Kantarellsök med Lagotto

Jag har i 3 - 4 år använt min Lagottohane till kantarellsök. Nedan beskrivs hur jag fått min hund att fungera som en bra kantarellhund. Observera att lagotton är en arbetshund och älskar att arbeta.

Som med all inlärning byggs det upp i flera steg. Tålamod, tålamod är viktigt vid inlärning för att komma rätt i utbildningen av hunden. Min hane på fem år har en otrolig vilja till att arbeta vilket underlättar men också kan skapa problem då han lätt blir för het och då sker det slarv.

Steg 1

Naturligtvis måste hunden veta vad man som menas med sök eller leta och ha prövat detta med andra föremål, godis eller liknande.

  • Använd gärna något på hunden som du inte använder annars vid arbete t.ex. scarf. Detta ger en signal till hunden om vilket arbete som väntar.
     
  • Var i en så naturlig miljö som möjligt. Behöver inte vara i urskogen men gärna någon öppen plats i skogen.
     
  • Placera ut några kantareller du själv plockat på ytan och lägg en godis under svampen.
     
  • Väl tillbaka hos hunden - var lugn. Den skall inte hetsas i söket. Lagotton arbetar bäst lugnt.
     
  • Gör hunden uppmärksam på att den skall leta.
     
  • Kommendera.
     

Detta första steg är inga som helst problem för hunden att lösa.

Hunden skall efter detta steg veta vad den skall göra och lugnt göra detta.

Den hittar sin godis men måste flytta på svampen för att ta godiset. Favoritgodis gäller. Träna på detta sätt tills det känns som att det sitter perfekt. Hunden skall veta vad som gäller.

Steg 2

I detta steg sker en förändring på så sätt at godiset tas bort. Bara svampen läggs ut. Hunden har nu ingen godislukt att gå på men känner din doft och har efter bra träning i steg 1 gjort vissa kopplingar mellan föremål och godis.

  • Lugnt kommenderas sök. Om träningen tidigare sitter kommer hunden att gå fram till kantarellerna men inte finna något godis under.
     
  • I detta steg följer du hunden i arbetet och belönar med godis så fort den sätter markerar svampen och ger beröm. Inga ovationer som man ibland lär ut i andra sammanhang. ”Bra duktig Elvis” räcker för mig. (Tänk själv hur det blir svampskogen med högljudda, bra, duktigt, redigt o min duktige hund m.m.) Alla vet var svampen finns.
     
  • Att lära sig att jobba tyst ger en hund som jobbar så nära riktigt tryffelsök som möjligt. Där är ingen som tjoar och tjimmar.
     
  • Detta moment tränas flera gånger där det är viktigt att du tränar dig i samspelet förare - hund. Du skall lära dig följa och se när den närmar sig svampen så att du belönar vid rätt tillfälle. Bäst övas detta genom att kasta svamparna i lite högre gräs så att du inte själv är säker på var de är.
     
  • Bry dig inte om hur den markerar svampen. Håll inte på och försök få in sitt eller något annat. Det enda som är viktigt är att den inte trasar sönder svampen.

Min egen hund sätter nosen på svampen och markerar på detta sätt. Han gör det tyst.

Hunden och förare skall efter detta steg ha lärt sig att samarbeta under söket så att belöningen ges vid rätt tillfälle. Hunden kopplar nu svampen till belöning men doften på svampen är fortfarande en blandning av människa och svamp.

Steg 3

I detta steg är det viktigt att svampen om skall användas är så fri från människolukt som det är möjligt. Plocka svampen på samma sätt som när man tar upp efter hunden. Detta steg kan innebära problem om man hastat över de tidigare stegen för snabbt. Här gör man som i steg 2 men hunden har nu ingen doft från människa. Här gjorde jag så att jag underlättade genom att inte lägga svampen i för högt gräs utan att hunden när den kommer nära även kan se svampen.

  • Träna detta flera gånger till du känner att det sitter ordentligt.
     
  • Testa olika miljöer ju bättre hunden blir.
     
  • Upprepa, upprepa.

Planera in din träning årstidsmässigt så att det finns svamp när träningen är klar. Räkna med att det tar sin tid naturligtvis beroende av hur ofta du har tid att träna med din hund. Ca en halvtimme är tillräckligt varje gång.

Steg 4 - skarpt läge

Om allt gått bra tidigare är det nu dags för examen i skogen. Jag beskriver nu hur jag själv gör. Var och en hittar snart sitt sätt att förbereda hunden på vad som skall göras. Jag kopplar loss hunden och låter den rasta av sig i skogen ett tag. Skall ej störas av att behoven trycker på. När hunden är rastad och jag närmar mig svampställen tar jag på min hund en scarf och kopplar upp honom

Hunden är nu kopplad och inga kommandon har getts. Det viktiga varje gång man går ut för att leta svamp är att lyckas för hunden. Släpp inte ut en hund i skogen med kommando leta svamp med förhoppning om att du snart har full korg.

Jag har min hund kopplad tills jag ser kantareller. Sätter då hunden ned och ger ett lugnt kommando om att ”leta svamp”. Ange gärna riktningen. Om hunden irrar omkring ta lugnt in hunden. Gå fram till svampen och peka ”titta, se”. Om hunden då nosar på svampen, beröm och ge godis. Nu kopplar den sannolikt ihop detta med tidigare träning. Om den lyckas utan din hjälp är det naturligtvis det bästa.

Efter första lyckade söket avbryter jag övningen med kommando ”slut” som innebär att alla tidigare övningar upphör. Gå nu vidare tills du hittar svamp och gör om hela proceduren. Vid detta tillfälle brukar hunden hitta och markera svampen. Beröm och ge godis. Lår hunden sitta under tiden du plockar. Arbeta metodiskt hela tiden med korta avbrott. Hunden skall inte ge sig ut på egna exkursioner efter svamp. Det görs med dig som förare. Hunden måste förstå skillnaden mellan arbete och att lufsa omkring i skogen.

Nu är det bara att fortsätta de söken. Tänk även på att du skall avbryta när hunden haft ett lyckat sök. Ger positiva intryck till nästa tillfälle.

På detta sätt har jag lärt min Elvis att leta kantareller. Har även prövat riktigt tryffelsök med tryffel beställd från Gotland. Fungerar perfekt. Det är faktiskt underbart att kunna nyttja de förtjänster som avlats fram i denna ljuvliga ras. Resultatet är en lugn och harmonisk hund som dyrkar sin förare.

  • Var lugn
     
  • Samarbeta
     
  • Beröm lugnt
     
  • Ge den självförtroende med att lyckas med hjälp av dig.
     
  • Gå inte vidare för snabbt mellan stegen.

Grattis du kan nu trots att kalla vindar runt knutarna börja längta efter de första kantarellerna som du hittar i björkhagar runt midsommar. Sedan har du säsong till september ut.

Till sist en anekdot: Efter att min Elvis gjort ett par lyckade sök en sommar för ett par år sedan släppte jag iväg honom i terräng jag trodde att det skulle finnas svamp men var ganska osäker. Efter en kort stund blev han stående och blängde frågande på mig. Tänkte naturligtvis att det sprack.. Döm om min förvåning när jag kommer fram och ser Elvis mitt i ett område stort som ett köksbord knallgult med kantareller. Inte konstigt att han var förbryllad!!! Var skulle han markera? Svamp överallt.

Lycka till!
Lars Rudström

Det finns även böcker att köpa eller låna för att lära sig kantarellsök, om man vill kan man även gå kurs.

Kantarellsök med hund - Anders Hallgren & Marie Hansson

Annons:
nadilda
4/24/13, 1:35 PM
#1

Vi ska gå kurs med Dolly till sommaren! 😃

[erikam]
4/26/13, 1:10 PM
#2

Bra artikel, kul 🙂

Upp till toppen
Annons: