2013-05-17 13:27 #0 av: [Teddies matte]

Under sommaren är det viktigt att hålla koll på hunden och vara extra försiktig med att ha hund i bil och på varma platser.

Exempel på hur varmt det kan vara i bilen efter att den stått en stund. En hund tål inte hög värme lång tid utan att få värmeslag. Mellan 20 och 50 minuter tar det i 49° C värme innan hunden får livshotande skador. En bil som står i skuggan, när det är ca 25° C i skuggan ute, får en inne-temperatur på 49° C efter i genomsnitt 48 minuter. Minsta uppmätta tid det tog för temperaturen att gå upp så långt var 28 minuter. En hund med med en inre kroppstemperatur på 42° C riskerar att dö utan snabb och effektiv veterinärvård.

http://www.vovva.se/varmt_i_bil.html

Låt alltid hunden ha tillgång till vatten och kom ihåg att ta med vatten åt hunden ifall du åker någonstans med hunden. Det är bättre att promenera/motionera tidigt på dagen och sena eftermiddagar och kvällar när det hunnit bli svalare och inte mitt på dagen när det är som varmast. Att bada/spola hunden med vatten när den skall vistas utomhus varma dagar kan vara en bra idé, alternativt blöta en t-shirt som man sätter på hunden eller några blöta handdukar. Finns det någon sjö eller liknande i närheten kan det vara skönt för hunden att få ta sig ett dopp.